Workshop interieurontwerp

Via mijn socialmediakanalen zagen jullie al voorbijkomen dat ik sinds kort een interieurcursus volg. Ik kreeg veel vragen of ik de tips die ik bij deze cursus op doe, ook met jullie wil delen. Uiteraard wil ik dit! In deze blogpost neem ik jullie mee naar de eerste workshopavond.

Op dinsdag 27 februari was het zo ver, ik ging de eerste interieurworkshop volgen bij C-more concept store in Nijmegen. Deze avond stond in het teken van interieurontwerp, met name plattegronden en meubelindelingen. Hierna worden de thema’s kleur, styling, verlichting en materialen in een workshop behandeld. Afsluitend is er nog een terugkomavond, waarbij je al je uitwerkingen presenteert en feedback krijgt.

De eerste workshopavond begon met een theoretische inleiding, waarbij verschillende tips voor het maken van plattegronden en indelingen werden gegeven. Tips die mij zijn bijgebleven:

- Houd rekening dat je 60 cm nodig hebt om een eetkamerstoel naar achteren te schuiven;
- Een zitplek aan tafel neemt ongeveer 60 cm in de breedte in beslag;
- Zorg dat de eettafel minimaal 1 meter van een wand afstaat, zodat je nog achter een stoel door kunt lopen;
- Houd ongeveer 60 cm afstand tussen de meubels om er tussendoor te lopen;
- Een vuistregel voor de afstand tussen je bank en de tv is 5 x de grootte van het beeldscherm;
- Maak een zithoek niet groter dan 5 bij 5 meter.

Vooral de vuistregel voor de afstand tussen de bank en de tv vond ik erg handig. Bij ons is deze afstand nu namelijk veel te groot en ik stoeide al langer met de vraag waar de bank dan het beste kon staan. Helaas is de oplossing van mijn vriend, een grotere tv kopen, hiermee ook te onderbouwen haha!

Nadat we nog meer uitleg hadden gekregen, met name over de te nemen stappen voor het maken van een kloppende plattegrond, gingen we aan de slag. Allereerst maakte ik een plattegrond op schaal 1:50 van onze begane grond. Hierbij tekende ik alleen alle muren, ramen en deuren. Voor de buitenmuren gebruikte ik dikke lijnen, voor de binnenmuren dunne lijnen. Ik gaf de draairichting van de deuren aan en ik tekende ook alvast de keuken in (want die blijft).

De volgende stap was het benoemen van de functies van de ruimte. Ik wil dat in onze woonkamer en keuken de volgende functies terugkomen; koken, eten, spelen, relaxen en tv-kijken. Deze functies ga ik dan ook in ieder ontwerp proberen te verwerken.

Vervolgens tekende ik in de plattegrond looproutes. In de eerste plaats keek ik naar de deuren, want tussen de deuren lopen de looproutes. Daarnaast zijn er routes van de bank naar de eettafel, van de eettafel naar de keuken en van de keuken naar de bank. Eigenlijk dus tussen alle verschillende ‘ruimtes’ binnen je huis. Het is prettig als deze looproutes zo kort en direct mogelijk zijn. Bij het plaatsen van de meubels houd je hier dan ook rekening mee.

Als laatste stap, voordat ik de meubels ging plaatsen, tekende ik een raster op de plattegrond. Dit lijnenspel kan zorgen voor de juiste balans binnen je interieur. Ik tekende lijnen vanaf de deuren, ramen en muren. Je hoeft niet al je meubels precies op het raster te plaatsen, soms is het juist leuk om daarvan af te wijken, maar het kan er wel voor zorgen dat je interieur wat meer ‘kloppend’ aanvoelt.

En toen ging ik los. Nou ja, ik dacht dat ik los ging, maar in werkelijkheid vond ik het supermoeilijk om verschillende opstellingen te bedenken. Ik tekende uiteindelijk maar twee verschillende plattegronden, terwijl mijn medecursisten blaadje na blaadje vol tekenden. Ik zat teveel in mijn hoofd. Ik nam me dan ook voor om de volgende keer wat minder te denken en wat meer te doen.

Vol nieuwe ideeën ging ik deze avond terug naar huis. Ik kon maar moeilijk slapen, alle mogelijke opstellingen van de meubels passeerden de revue. De volgende dag ben ik dan ook gelijk aan de slag gegaan om deze op papier te zetten. Ik merkte dat het inderdaad hielp om maar gewoon te proberen, je komt dan vanzelf op nieuwe ideeën. Door steeds de ruimte opnieuw te tekenen, leer je alle hoekjes en mogelijkheden kennen, waardoor het makkelijker wordt om keuzes te maken. Uiteindelijk ontstond er een plattegrond waar ik heel tevreden over was.

En nu is het afwachten tot de volgende workshop, we gaan dan kleur behandelen, iets wat nu nog ontbreekt in mijn interieur. Voor mijn gevoel is alles grijs… Ik kan dus wel wat inspiratie gebruiken. Lezen jullie dan weer mee?

Terug naar het overzicht

Reacties:

Merel

Super leuk om te lezen! Geef je ook al interieusadvies ;)? Ben ook zo aan t worstelen met Mn indeling! Ben benieuwd naar t vervolg!!

Marjolein

Wat leuk! Hierdoor wil ik nu ook zo n workshop gaan volgen!

Rowena

Hoi hoi! Wat tof dat je dit deelt. Ik nam uit nieuwsgierigheid een kijkje en de plattegrond van jou woning is exact gelijk aan die van mij qua indeling. Super interessant dus!

Plaats een reactie:

* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.