DIY leren greepjes

Op mijn social-mediakanalen plaatste ik verschillende foto’s van mijn HEMNES ladekast van IKEA die ik als commode ga gebruiken op de babykamer. Bij iedere foto van de kast komen er heel veel vragen naar de leren handgreepjes die op de kast zitten. Deze greepjes maakte ik zelf van stukjes (rest) leer en dit is echt heel eenvoudig. In dit blogartikel zal ik je uitleggen hoe je dit precies doet.

Benodigdheden:
- Stukjes (rest) leer
- Scherpe schaar
- Liniaal
- Pons- oftewel gaatjestang voor bijvoorbeeld leren riemen
- Boutjes en moertjes óf schroeven als er nog geen voorgeboord gat is
- Schroevendraaier

Ik vond het leer afgelopen april op de Koningsmarkt. Ik mocht een hele zak lapjes voor een euro meenemen, dus dat was echt spotgoedkoop. Op Marktplaats en op de markt kun je vaak ook slagen voor leerrestanten en wie weet heeft de plaatselijke schoenmaker of meubelstoffeerder ook wel wat voor je over. Voor de greepjes heb je kleine strookjes nodig, dus het is echt zonde om hier een grote lap voor te kopen. Zorg er wel voor dat je redelijk stevig leer koopt. Het moet niet uit gaan lubberen als je aan de greepjes trekt om de kast open te doen.

Voor de greepjes knipte ik stroken van 15 x 2,5 cm uit het leer. Het leer dat ik gebruikte rekt naar een kant een klein beetje uit. Ik heb hier rekening mee gehouden door de strookjes daarom haaks op de rekbare kant uit te knippen. Hierdoor zijn je greepjes zo min mogelijk elastisch en heb je geen last van uitgerekte greepjes.

Met de ponstang heb ik drie gaatjes gemaakt in de stroken leer. Twee gaatjes zou ook kunnen, maar ik vind het mooier als de bovenkant van het greepje is afgewerkt met een extra randje leer. De gaatjes maakte ik in het strookje op 1,5, 4 en 14 cm vanaf de bovenkant. Als je het strookje vouwt tot een greepje dan vallen de gaatjes precies over elkaar, daar komt een boutje of schroef doorheen.

Et voilà, je leren greepjes zijn al klaar. Ik zei toch dat het heel makkelijk was! :)

Ik ben benieuwd of je de leren greepjes ook gaat maken. Tag je me in je foto als het gelukt is?

Terug naar het overzicht

Reacties:

Er zijn nog geen reacties achtergelaten. Ben jij de eerste?

Plaats een reactie:

* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.