IKEA Lab

‘Geef je leven de ruimte’. IKEA zet dit jaar de woonkamer in de schijnwerpers en biedt inspiratie en oplossingen om méér uit deze ruimte te halen. Vorige week werd het thema en nog veel meer nieuws voor het komende jaar gepresenteerd in het IKEA Lab. Ik was erbij en neem jullie mee in de wereld van de nieuwe (design)collecties.

In het IKEA Lab werd de nieuwe catalogus gepresenteerd, waarin de woonkamer een prominente plek heeft gekregen. In de grote ruimte stonden de VIMLE banken opgesteld. Deze modulaire bank kan naar behoefte gevormd en veranderd worden dankzij de losse onderdelen, die geschikt zijn om op te zitten, loungen, of iets daartussenin.

Daarnaast was er in het IKEA Lab aandacht voor nieuwe designcollecties in samenwerking met gevestigde ontwerpers, zoals YPPERLIG met het Deense HAY en DELAKTIG met de Britse designer Tom Dixon. En geloof me, van deze collecties wil je meer zien!

Ypperlig

Mette en Rolf Hay vormen het koppel achter designmerk HAY, dat zij in 2002 hebben opgericht in Kopenhagen. HAY staat bekend om hun eenvoudige, functionele en esthetische ontwerpen, waarvoor het designersduo inspiratie haalt uit architectuur, mode en kunst. Ze concentreren zich op tijdloze basics, aangepast op moderne woonwensen. Kortom, HAY is een perfecte match met IKEA!

De aanpak voor YPPERLIG was om elk product als individueel object te bekijken – niet om een conceptuele collectie te maken die in zijn geheel bij elkaar past. Toch sluiten de producten goed bij elkaar aan dankzij de kenmerkende ontwerpstijl en het levendige kleurschema.

DELAKTIG

Tom Dixon stopte zijn opleiding aan de Chelsea School of Art om basgitaar te spelen in de band ‘Funkapolitan’, voordat hij zichzelf leerde lassen en meubels te maken. Inmiddels is zijn werk te vinden in ’s werelds meest bekende musea en valt hij niet meer weg te denken als vooruitstrevende designer.

Voor DELAKTIG werkte IKEA niet alleen samen met Tom Dixon, ook studenten van het Royal College of Art in London werd gevraagd om met hun frisse ideeën het concept van DELAKTIG verder te ontwikkelen. Uit deze co-creatie is de flexibele sofa ontstaan die is ontworpen als platform van de toekomst, omdat we zien dat beperkte ruimte en technologische ontwikkelingen woonwensen beïnvloeden. Iedereen kan de bank naar eigen wens aanpassen met bijvoorbeeld kussens, hoezen en lampen. Aluminium vormt het basismateriaal van het platform, omdat het perfect past bij modern duurzaam ontwerp en productie. Het is licht, sterk en 100% recyclebaar. Bovendien kan het keer op keer zo worden getransformeerd dat het geschikt is voor elke toepassing.

Nieuwe catalogus

Tussen vandaag - 15 augustus - en 26 augustus kun je de nieuwe IKEA catalogus thuis verwachten. Via deze link kun je hem al online bekijken. Enjoy!

Terug naar het overzicht

Reacties:

Loes

Leuk Dees!! Die ronde spiegel wil ik, komt die ook in oktober?

Plaats een reactie:

* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.