Low-budget & duurzaam?

Hi! Ik ben Mirjam Hart. Moeder van 3 kinderen (Noah, Eli en Filou) en op mijn blog EenGoedVerhaal.nu schrijf ik voornamelijk over duurzaam wonen en leven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft duurzaam wonen niet hetzelfde te zijn als duur wonen. Sterker nog; door een duurzame lifestyle besparen wij op een heleboel fronten heel veel geld! In dit artikel deel ik graag mijn tips.


Gastblog door Mirjam Hart
Goedkoop is duurkoop?

Laat ik beginnen met iets minder leuks. Ik lees graag mee in Facebookgroepen gericht op interieurliefhebbers. De meest gestelde vraag is: “Wie weet waar ik dit artikel (vaak met een foto als voorbeeld) goedkoop kan krijgen?”. Daar krijg ik echt de kriebels van, want vaak zijn het foto’s van kleine ondernemers die ziel en zaligheid in hun producten leggen. En ja, dat kost geld. Natuurlijk kun je het op AliExpress of Wish goedkoper krijgen, maar is dat het waard? Laat ik het zo stellen, als je koopt bij een kleine ondernemer weet je zeker dat:

- Het met liefde gemaakt is;

- Na jouw bestelling de persoon in kwestie een vreugdedansje maakt;

- Dat het op een eerlijke manier gemaakt is (goede arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid, etc.);

- Het van dichtbij komt (als je tenminste bij een ondernemer in Nederland of België besteld) en dus minder milieubelastend is dan wanneer het met het vrachtschip of vliegtuig uit China moet komen.

Daarom zou ik iedereen willen adviseren om eens goed bij zichzelf te raden te gaan voor je iets aanschaft: “Hoe graag wil ik het en tegen welke prijs?”. Want goedkoop voor jou, betekent duurkoop voor een ander. Er is altijd iemand die de prijs betaalt en bij veel prijsstunters zijn dit de makers die dag in dag uit geestdodend werk moeten doen tegen minder dan het minimumloon. Dat is niet zo leuk om te lezen misschien, maar dat is wel hoe het is. Bovendien is mijn ervaring dat veel goedkope impulsaankopen geen beste kwaliteit hebben en dus snel stuk zijn. Zonde van het geld en het milieu.

Goedkoop & duurzaam shoppen

Shop ik dan nooit low-budget bij de Action, Xenos of Kruidvat? Jawel, ik ben geen heilige. Ook ik zwicht af en toe voor verleidelijke aanbiedingen en mijn budget laat het ook niet altijd toe om alleen maar design te kopen. Maar ik doe het met mate. En let wel op wat ik koop. Hoe ik dat doe? Ik koop in ieder geval geen plastic. Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke materialen zoals kurk, bamboe en hout. Het liefst check ik of het hout een FSC-keurmerk heeft, want dan is het ook nog verantwoord. Daarnaast denk ik echt goed na of het een impuls aankoop betreft of dat het nuttig is en het lang in huis blijft. Een voorbeeld; onze hangstoel in de woonkamer is van Xenos en wordt dagelijks met veel plezier gebruikt. Ik weet zeker dat we hier nog jaren plezier van hebben. Maar van het dekbedovertrek dat ik kocht bij Kruidvat heb ik nu al spijt. Ik voel en zie verschil in kwaliteit met andere dekbedovertrekken die we hebben. De stof is dun en de naden zijn niet heel mooi gestikt. Ik ben bang dat het veel minder lang meegaat dan de andere overtrekken die iets duurder waren. Aangezien textiel heel milieuvervuilend is in productie en met wassen, vind ik het een miskoop. Lesje geleerd!

Mijn tips voor low-budget duurzaam winkelen

Wil je ook graag wat milieubewuster winkelen, maar wil je daar niet de hoofdprijs voor betalen? Misschien heb je dan iets aan deze tips:

1. Koop zoveel mogelijk tweedehands.

2. Koop liever in de uitverkoop bij kleine zelfstandige ondernemers dan nieuw bij grote ketens.

3. Kies voor verantwoorde producten, zoals bijvoorbeeld meubels van resthout bij Xenos, fairtrade vloerkleden bij Kwantum en accessoires van gerecycled plastic bij de Wibra.

4. Kies voor natuurlijke materialen die stevig zijn en lang meegaan.

5. Koop geen artikelen die overdadig verpakt zijn in plastic.

6. Maak voor het shoppen een lijstje met artikelen waar je naar op zoek bent en spreek met jezelf af dat je slechts 1 item mee mag nemen dat niet op je lijstje staat.

7. Doe geen impulsaankopen. Geef jezelf een dag bedenktijd en als het artikel in je hoofd blijft zitten mag je terug naar de winkel (op de fiets of lopend het liefst) om het te halen.

8. Koop niets waarbij je denkt, ik vind het leuk, maar ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen.

9. Sterker nog, koop spullen waarbij je direct meerdere bestemmingen kunt bedenken. Een krukje dat zowel in de woonkamer als de slaapkamer leuk zou staan, een kopje dat je ook als vaasje kunt gebruiken of een mand die zowel voor de was als voor decoratie gebruikt kan worden.

10. Voor iedere nieuwe impulsaankoop moet je 1 item bij jou thuis weggeven of naar de kringloop brengen.


Wil je meer weten over onze eco lifestyle? Neem dan eens een kijkje op mijn blog of volg mij op Instagram!

Liefs, Mirjam

Terug naar het overzicht

Reacties:

Henrieke

Heel inspirerend!! Kwam je artikel tegen via budgethome op IG. Ik ben zelf nog alles behalve duurzaam maar ben er wel druk mee bezig, leuk om dit te lezen!!

Sabine

Ha Mirjam, wat een goed artikel zeg! Ik probeer hier zelf ook steeds meer bij stil te staan. In huis koop ik meestal tweedehands maar qua kleding valt er nog wat winst te behalen, aangezien ik echt dol ben op mode en graag vaak iets nieuws shop. Wel probeer ik altijd bij kleine boetiekjes/ondernemers te kopen en geen fast fashion. Ik heb me voorgenomen om de kledingafdeling in de kringloopwinkel eens niet voorbij te lopen en daar eens te kijken of ik toffe outfits kan scoren. Dat is al een goede stap! Ik vind jouw tips altijd erg inspirerend dus keep on sharing! Liefs!

Nadia

Helemaal mee eens, ik probeer fruit ook bij de fruitboer te halen of langs de weg bij boeren. Vlees komt van de slagerij zodat we weten dat we gezonde dieren die kunnen bewegen op ons bordje hebben liggen, maar quilty, ook Action vind ik een heerlijke winkel. Daarbij ben ik het niet helemaal eens met dat een goedkopere versie van iets perse slecht is. Soms betaal je voor het merk en dat vind ik zonde.

Marinella Bossert

Wat een leuke tips van jou, dank je wel

Plaats een reactie:

* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.