Kleur in je interieur

Een paar weken geleden vertelde ik jullie over de eerste interieurworkshop die ik volgde; plattegronden en meubelindelingen. Inmiddels heb ik ook de tweede cursusavond achter de rug, welke in het teken stond van kleur. In deze blogpost neem ik jullie weer mee en vertel ik je alles over kleuren in je interieur.

Om kleuren in je interieur te kunnen verwerken is het van belang dat je een aantal basistheorien over kleuren kent. Het is bijvoorbeeld handig om te weten dat een rode kleur een ruimte kleiner maakt en blauw een ruimte groter laat ogen. Samengevat zijn dit de belangrijkste weetjes over de verschillende kleuren:

- Geel: warme kleur, de kleur van (zon)licht, eetlustopwekkend, je wordt er naartoe getrokken.

- Rood: valt op, vormt een contrast in de omgeving, rood maakt een grote ruimte kleiner.

- Blauw: rustgevend, fris, maakt een ruimte groter, combineert erg goed met hout en bruin-rode tinten.

- Groen: staat voor jong en natuur, het is een neutrale kleur, tussen rood (warm) en blauw (koel) in, vergroot of verkleint niet, past goed in ruimtes waar veel activiteit is.

- Wit: er zijn verschillende tinten wit, reflectie van het licht speelt hierbij een rol.

- Zwart: designkleur, straalt elegantie en luxe uit, andere kleuren komen er goed op uit, zwart maakt een ruimte kleiner.

Als je kleuren wilt toepassen in je interieur, is het fijn om de verschillende mogelijkheden na te gaan. Met behulp van de kleurencirkel kun je kleuren uitkiezen die goed bij elkaar passen.

In een kleurencirkel zijn vanuit de primaire kleuren - geel, blauw en rood - allerlei andere kleuren gemengd. Links staan koele kleuren en rechts staan verschillende warme kleuren. Er zijn vele mogelijkheden om kleuren te combineren, maar de drie belangrijkste manieren zijn:

- Contrasterende kleuren; twee uitersten in de kleurencirkel, dit kan voor een verrassend effect zorgen, bijvoorbeeld geel met paars en oranje met blauw.

- Ton sur ton; rustgevend en opelkaar afgestemd, bijvoorbeeld verschillende tinten blauw of verschillende tinten bruin.

- Harmonieuze kleuren (naaste kleurfamilies); deze kleuren zijn niet hetzelfde, maar matchen wel goed bijelkaar, bijvoorbeeld paars met blauw. Kies hierbij voor dezelfde toonwaarden, zoals alleen primaire kleuren (denk aan Lego), alleen vergrijsde kleuren (okergeel met oudroze), of alleen pastels (mintgroen met pastelblauw).

Om een eenheid in je interieur te krijgen is het advies om maximaal drie accentkleuren te kiezen.


Na deze theorie gingen we tijdens de workshopavond aan de slag met het maken van een moodboard gericht op kleur. We kregen een stapel (woon)tijdschriften en de opdracht was heel eenvoudig; scheur alles uit wat je een mooie kleur vindt. Heel leuk om te doen! Daarna plakten we al deze afbeeldingen op en we probeerden het hier en daar al te ordenen. Tot slot zochten we uit allerlei kleurstroken de juiste kleurstrookjes bij het moodboard, zodat we konden zien welke kleuren we in ons interieurplan konden verwerken. Mijn moodboard bestond uit allerlei kleuren groen (vergrijsd groen en petrol), oudrozetinten en okergeel, aangevuld met grijs en taupekleuren. Precies wat ik ook echt mooi vind! Het leuke is dat de eerder genoemde theorie dan ook blijkt te kloppen; roze, geel en groen zijn contrasterende kleuren, maar doordat ik allemaal vergrijsde tinten koos, is het weer een mooi geheel.

Het plan is nu om de kleuren op de juiste plaatsen bij mijn eerder gemaakte plattegrond te plakken. Ik twijfel nog of we muren gaan verven of dat ik het in de accessoires ga verwerken. Een eerste stap is in ieder geval wat mooie kussentjes op de bank in een mooie okergele kleur!

Op mijn vorige blogpost kreeg ik veel enthousiaste reacties. Vind je het nou ook leuk om deze cursus te gaan volgen, dan kun je een mailtje sturen naar conceptstore@c-more.nl. In principe is de volgende cursus pas in het najaar, maar bij veel belangstelling is er een kans dat er ook nog een cursus in het voorjaar wordt gestart.

Terug naar het overzicht

Reacties:

Loes

Handig Dees! Wij gaan vandaag kleuren uitzoeken voor Cas’ nieuwe kamer. Jouw tips kan ik goed gebruiken!

Marieke

Wat een informatief en leuk artikel! Erg handige info! Groetjes Marieke van Sukhi.nl www.sukhi.nl

Plaats een reactie:

* Emailadres wordt niet getoond. Wil je een eigen afbeelding bij je reactie, meld je aan bij Gravatar.